↑ Torna a Sobre IA

El projecte

Investigació Alternativa ésLogotip identificatiu d'Investigació Alternativa el projecte final de carrera de tres estudiants de Periodisme de la Universitat de Vic sobre les finances ètiques, enteses com una alternativa econòmica a la banca convencional. En aquest espai web podeu seguir l’evolució del nostre projecte i trobar material interessant relacionat amb la temàtica. Així doncs, a “Introducció“, “Finances ètiques” i “Organismes” podeu consultar el projecte en profunditat amb la lectura de les entrades i el vídeos editats per nosaltres mateixos que contenen entrevistes de persones vinculades amb aquest món. A la següent pestanya “El racó multimèdia” trobareu altres continguts provinents de webs externes que hem seleccionat com a material destacable. Si us animeu, també podeu participar a la secció “El debat”, on cada mes es llançarà un pregunta o un tema sobre el qual discutir relacionat amb el món de la banca ètica. A “Contacte” trobareu les dades per poder-vos posar en contacte amb nosaltres i per seguir-nos a les diverses xarxes socials vinculades al projecte.

L’elecció de la temàtica del treball recau en el nostre interès personal arran del desencís popular que està generant l’actual conjuntura econòmica i la part de responsabilitat que hi han tingut els bancs. Tot plegat ens ha portat a voler investigar un tipus de banca alternativa a la convencional. Per aquest motiu, ens interessa conèixer a fons el món que envolta la banca ètica a Catalunya (què és, com actua, a qui finança, és realment tan transparent com predica?, etc.). Cal destacar, però, que la nostra intenció és aportar informació als usuaris sobre aquests tipus de banca, en cap moment estem intentant donar una visió pamfletària del tema.

La idea del projecte parteix de la unió de dos treballs distints realitzats en dues assignatures cursades a la llicenciatura de Periodisme. En primer lloc, el contingut en si té el seu origen en el reportatge d’investigació que hem realitzat per a Periodisme d’Investigació sobre la banca ètica, un primer contacte amb el tema que ha estat ampliat de cara a aquest projecte final. En aquesta primera fase també hem comptat amb la col·laboració de la companya Marina Seijas (estudiant de Comunicació Audiovisual). En segon lloc, la plataforma on es bolca aquesta informació és el weblog que esteu visitant i que hem definint primerament a Fonaments de la Comunicació Digital i elaborat més tard a Taller de Comunicació Interactiva. Així que el propòsit de crear aquest lloc web és difondre públicament el treball periodístic del grup sobre la banca ètica a Catalunya sempre amb un esperit crític i des d’un punt de vista social.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE EL PROJECTE

Pel que fa a l’espai web, volem utilitzar aquest suport perquè creiem que Internet és el present i el futur del periodisme, i és important començar a treballar i a endinsar-se en el món digital quant abans millor. A més, al llarg de la carrera hem cursat diverses assignatures dirigides a la digitalització i la interactivitat que permet la xarxa.

Quant a la raó del nom (Investigació Alternativa), la tria està fonamentada en el fet que aquest concepte genera una imatge mental doble: d’una banda, transmet el caràcter alternatiu de la nostra investigació com a professionals de la comunicació; de l’altra, es relaciona amb el contingut del lloc web, ja que la intenció és fer pública la nostra recerca sobre la banca ètica i altres iniciatives similars, que es defineixen a si mateixes com una alternativa a la banca o organismes convencionals.

Finalment, pel que fa a la imatge gràfica del nostre logotip identificatiu, cal destacar que la mà significa la força humana que representa un estudi d’aquestes característiques; a més, una empremta sempre s’associa inherentment a un procés d’investigació (per exemple, una investigació policial). El color que hem escollit (blau-verd) té implícites connotacions lligades als valors claus del projecte i del tema que estem tractant: economia sostenible, ètica, ecologia, etc. Volem projectar una imatge fresca i el més amena possible dins de les nostres possibilitats.

Deixa un comentari