↑ Torna a Introducció

Què són les finances ètiques?

BANCA I ÈTICA, OXÍMORON?

Es podria definir la banca ètica com el denominador comú que engloba tot el conjunt d’entitats financeres que segueixen uns mateixos principis i que comparteixen valors en relació a la gestió dels diners. Aquest mot genera molta controvèrsia precisament per la contradicció que sorgeix de la unió de les dues paraules que el formen: banca i ètica. D’una banda, el terme ètic resulta massa ambigu, ja que l’ètica és un concepte difícil de definir i que varia en funció de cada cultura o fins i tot de cada persona. A més, la utilització de la paraula ètica també és objecte de crítica fins i tot dins del mateix moviment defensor de les alternatives econòmiques. D’altra banda, aquesta etiqueta dóna a entendre per contraposició que la banca tradicional no és ètica i que hi actua en contra. El mateix Arcadi Oliveres va explicar a l’entrevista amb IA que l’expressió banca ètica constitueix un clar oxímoron, una figura retòrica que es produeix quan una paraula anul·la el sentit de l’altra. De fet, aquest concepte és el primer que figura a la llista personal que l’economista col·lecciona amb altres exemples d’oxímorons. “Aquesta idea de contradicció sempre es presta a fer-ne la brometa, però la banca ètica té una gran utilitat”, va afirmar Oliveres.

La banca ètica es presenta, doncs, com una resposta alternativa als problemes ètics que pot presentar l’aposta que la banca convencional fa per finançar determinats projectes o activitats qüestionables des del punt de vista ètic. A la següent presentació interactiva us podeu informar de manera detallada del que es considera com a finances ètiques.

Popularment es sol associar la banca ètica amb la concessió de microcrèdits, però les seves activitats no es restringeixen tan sols a aquest camp, sinó que desenvolupen un gran ventall d’accions i ofereixen molts altres serveis. De manera que cadascuna de les entitats es diferencia de les altres pel seu àmbit d’especialització. Així doncs, trobem entitats que es decanten pel foment de la solidaritat cap als països del Sud (com és el cas  del Proyecto Fiare o Oikocrèdit), d’altres aposten pel cooperativisme i el desenvolupament comunitari (com COOP57); altres impulsen projectes que respectin el mediambient (Triodos Bank), etc. Ara bé, la major part d’entitats financeres d’aquestes característiques s’agrupa al voltant de l’Associació Internacional d’Inversors en l’Economia Social (INAISE) i la Federació Europea de Bancs Ètics i Alternatius (FEBEA).

[vimeo]http://vimeo.com/43721163[/vimeo]

A L’ALÇA, MALGRAT ELS OBSTACLES

Un símptoma del bon estat de la banca ètica a Catalunya és la recent resolució de suport a la banca ètica aprovada pel Parlament de Catalunya que va ser presentada per Esquerra Republicana.  D’aquesta manera, el Parlament de Catalunya “mostra el seu suport a les iniciatives de banca ètica, ja que són projectes que aposten per una gestió dels diners que promou la generació d’ocupació i la inclusió social” (podeu consultar la resolució completa en el Butlletí Oficial, núm 307, a la pàgina 23). D’altra banda, a l’abril es va anunciar la constitució de la primera banca ètica cooperativa internacional per al 2013, fruit de la integració de Banca Poppolare Etica i Proyecto Fiare.  També cal destacar la celebració durant tot el mes de maig a diversos municipis catalans de la Festa del Comerç Just i de la Banca Ètica en motiu del Dia Mundial del Comerç Just el passat 12 de maig.

Ara bé, malgrat el bon estat de les finances ètiques a l’Estat, la banca ètica ha d’afrontar una sèrie d’obstacles que frenen el seu creixement:

  • Insuficient suport de les administracions públiques
  • Poca notorietat als mitjans de comunicació
  • Desconfiança de la població en la gestió ètica dels diners
  • Desconfiança en els resultats financers

Si voleu saber més sobre les finances ètiques, trobareu més informació en aquests documents de FETS (només cal que cliqueu a sobre de la imatge).

Deixa un comentari