↑ Torna a Organismes

Projectes finançats

EL VALOR DELS DINERS


Isabel Sánchez: “Benefici econòmic, social i mediambiental han d’anar junts de la mà”

Des de Triodos Bank, una banca que es defineix a si mateixa com a ètica i sostenible,  s’inverteix en projectes pertanyents a tres sectors específics de l’economia: la naturalesa i el medi ambient, les iniciatives socials, i la cultura i l’oci. Ara bé, sempre han de tractar-se d’iniciatives que aportin un valor social afegit, i que respectin uns principis primordials quant al mediambient, la cultura i la societat. A més, els projectes han de posseir el perfil ideal per entrar dins dels estrictes criteris positius de finançament i optar a una ajuda econòmica d’aquest banc independent. És a dir, han de ser “empreses i iniciatives que a més de ser rentables, millorin la qualitat de vida de les persones i respectin la naturalesa”, tal com resa l’eslògan de Triodos. Isabel Sánchez, directora territorial del mateix banc a Catalunya i Balears, afirma que “el benefici econòmic no pot estar sol, ha d’anar juntament amb un benefici social i un benefici mediambiental, per això sempre han d’anar junts de la mà, i fins i tot enganxats. Quan nosaltres hem de tramitar qualsevol operació aquest és un criteri que és primordial”. De fet, el banc es mostra compromès amb el medi ambient i el gran problema que suposa el canvi climàtic, per això un dels camps pels quals aposta fermament són els projectes d’energies renovables, iniciatives de tecnologia mediambiental, organitzacions i projectes de conservació de la natura, així com empreses del sector de l’agricultura i ramaderia ecològiques. Pel que fa a aquest últim sector, el 2010 Triodos Bank va dedicar-hi el 4,7% de la cartera de crèdit amb 830 préstecs. En aquest sentit, una de les iniciatives que ha finançat Triodos a Catalunya ha estat el projecte agroecològic de Mas Bellpuig.

El projecte de la masia

El finançament que Mas Bellpuig ha rebut de Triodos s’ha dedicat a la reforma d’una part de la masia tenint en compte criteris ecològics, ja que des de Triodos s’asseguren que “si es fa una reforma s’intenta que els client se’n recordi del tema mediambiental. En canvi, si aquella activitat en un principi no és finançable segons els nostres barems, però aleshores s’encara cap a l’eficiència energètica, sí que podem finançar el projecte”. Gràcies a l’interès que ha mostrat l’entitat en el seu projecte ara poden disposar de tresoreria en forma de pòlisses per poder funcionar: “en principi amb això anem bé, el nostre objectiu és mantenir-nos en aquesta línia amb la disponibilitat de liquidesa que ens ha facilitat Triodos”.

Una de les moltes facilitats que la propietària del mas, Marta Bellpuig Murtra, destaca d’aquest banc és la possibilitat de fer cinc transferències gratuïtes per poder obtenir diners en efectiu des d’una altra entitat, ja que Triodos no disposa d’una xarxa de caixers tan extensa com d’altres institucions bancàries; un desavantatge que tot i resultar incòmode en un principi, resulta beneficiós a la llarga. “A part de tot això són molt respectuosos amb les comissions, pràcticament en cobren molt poques, i els interessos els justos que has pactat. Et deixen els diners  a l’interès legal i pactat. A més d’oferir-te un tracte molt personalitzat i fer un seguiment del teu projecte que, si bé no és del dia a dia, sí que es manté una relació de proximitat”, remarca la Marta Bellpuig.

Ver mapa más grande

Situació geogràfica del Mas Bellpuig


A continuació podeu visionar un vídeo on es reflecteixen els testimonis i les opinions de quatre parts implicades directament en el món de les finances ètiques. Hi participen la propietària del Mas Bellpuig, el gerent de l’Encant i soci accionista de Coop 57, Esteve Ràfols, Isabel Sánchez i Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau i activista reconegut que manté un posicionament molt marcat a favor d’aquesta alternativa econòmica.

[vimeo]http://vimeo.com/43336994[/vimeo]

L’Encant

A més del Mas Bellpuig, com heu vist, Investigació Alternativa també ha visitat ADAD L’Encant a Olot (La Garrotxa), una empresa d’inserció social i laboral de persones amb problemes d’exclusió social, que estiguin desocupades o bé que tinguin dificultats per accedir al mercat laboral. Nascuda el 1995 com a associació,  L’Encant és sòcia de la cooperativa de finances ètiques Coop 57, a més de ser membre de la Federació Catalana d’Associacions d’Ajuda al Drogodepenent i de la Unió de Botiguers d’Olot i tenir convenis d’ajuda tant a nivell local com internacional amb diferents entitats: Càrites Diocesanes de Girona , GERD (Grup Editor de la Revista de Discapacitat de Girona), Amics del Poble Saharaui, l’Associació Comunitària Anti Sida d’Olot (ACAS) i el Consorci de Benestar Social de la Garrotxa, entre d’altres.

En el moment de la visita, l’empresa es trobava en un procés de remodelació de les seves instal·lacions, en una aposta per reduir els metres quadrats de la botiga i aprofitar l’espai per al procés de tria de les peces de roba. Tot i que mai han deixat de tenir clients, sí que han notat un increment de compradors arrel de la crisi econòmica que travessa el país, “ja que la gent en no tenir diners, ja no compra en botigues convencionals i s’ha de conformar amb roba de segona mà”, comenta Eva Bernardo, treballadora en la fase de selecció de la roba. “La gent ha deixat de donar, per això demanem que ens vinguin a portar més productes, ja que gràcies a això es creen llocs de treball. A més, reciclar està molt bé perquè de vegades consumim més del compte i no s’acaba fent servir o es llença”.

Ver mapa más grande

Situació geogràfica de L’Encant

 

Objectiu principal: fomentar l’ocupació dels més desafavorits

L’Yilien Hernández és encarregada de la botiga de segona mà que forma part de l’Encant. Ens explica que va aconseguir la feina tot just una setmana després d’arribar de Cuba, el seu país d’origen. Va començar treballant mitja jornada a la botiga, més tard es va dedicar a la tria i ara mateix es troba treballant a jornada completa a la botiga.

El 50% de la plantilla de l’empresa són persones que estan en situació de risc d’exclusió social. Aleshores, els serveis socials ens deriven aquestes persones i nosaltres en fem una selecció depenent de la feina i les capacitats que tenim”, comenta Esteve Ràfols. L’Ylien complia perfectament perfil de persona en alt risc d’exclusió social, però un cop de sort va fer que una coneguda l’animés a portar el currículum a l’Encant. “Amb els treballadors d’aquí ens avenim molt bé, som un gran equip. Jo m’he sentit molt ben acollida durant els tres anys que porto aquí treballant”, confessa.

Podeu consultar la resta d’activitats finançades a Catalunya per Triodos Bank i les entitats sòcies de Coop 57 a l’Estat clicant a sobre de les imatges inferiors 

http://www.flickr.com/photos/investigacionalternativa/sets/72157629024706593/

Deixa un comentari