Notice: add_custom_background és obsolet des de la versió 3.4.0! Usa add_theme_support( 'custom-background', $args ) com a substitució. in /var/www/vhosts/usr.uvic.cat/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 3830 Notice: add_custom_image_header és obsolet des de la versió 3.4.0! Usa add_theme_support( 'custom-header', $args ) com a substitució. in /var/www/vhosts/usr.uvic.cat/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 3830 Notice: El mètode constructor invocat per WP_Widget a Weaver_Widget_Text està desfasat des de la versió 4.3.0! Utilitzeu
__construct()
. in /var/www/vhosts/usr.uvic.cat/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 3893 La Ruta dels Dòlmens | PurAventura

La Ruta dels Dòlmens

Als voltants del poble de Vilajuïga comença la Ruta dels Dòlmens. Aquí hi trobem primitius monuments megalítics utilitzats com a sepulcre a la prehistòria. De la mateixa època són també uns curiosos gravats esculpits en unes lloses planes anomenats inscultures, ancestrals representacions dels primers pobladors de les terres baixes de l’Albera.

http://www.flickr.com/photos/62974271@N06/sets/72157626607510807/

[vimeo width=”250″ height=”175″]http://www.vimeo.com/24109599[/vimeo]

Com arribar-hi?
Per accedir al principi de la ruta cal sortir de Vilajuïga per la carretera GIP-6041 en direcció a Sant Pere de Rodes (per arribar a Vilajuïga des de Figueres es pren la N-260 en direcció a Llançà i es trenca a la dreta per la GI-604). Un quilòmetre més endavant trobem una senyalització a mà dreta que ens indica el començament de la ruta dels Dòlmens i on podem trobar espai per aparcar.
La ruta

Més endavant el camí planer s’acaba i es continua per un sender. Aviat el sender es divideix i hem de continuar l’excursió pel camí de l’esquerra, on hem de travessar un petit torrent i començar la pujada que ens portarà fins el primer dòlmen. Al cap de mitja hora de caminar ens trobem amb el dolmen de la Vinya del Rei, el primer dels cinc dòlmens amb els que ens toparem, i també el de majors dimensions. Aquest megalític és el més gran del terme de Vilajuïga, només conserva una cambra de 2,2 m d’amplada per 2,8 de llargada, amb una alçada d’1,65 m, però se suposa que havia tingut corredor. En el panell informatiu que es troba davant del dòlmen hi podem trobar informació addicional, com per exemple qui va descobrir el megalític i quines troballes més van trobar en el mateix dòlmen. El sender planeja cap a l’esquerra, gira de sobte a la dreta i puja fortament fins a arribar a la carena on, de seguida, es troba el dolmen del Garrollar. Segons el panell informatiu que trobem davant del megalític, és el dòlmen que està més transformat per convertir-se en barraca. Només conserva la cambra però se suposa que havia tingut corredor.

Transcorreguts 45 min, superant un desnivell considerable, es camina per sobre d’un mur de pedres i es descobreixen dos dòlmens més, el de la Talaia i el de les Ruïnes, un sepulcre rectangular amb galeria que compta amb sis grans lloses que sostenen la coberta. Poc després es troba el dòlmen de la Carena, també de forma rectangular i de 3 m de llargada per 1,6 d’amplada. Al cap d’una hora i escaig de camí es desemboca a la carretera que porta a Sant Pere de Rodes (la GIP-6041), on s’observen uns gravats prehistòrics sobre unes lloses, anomenats inscultures, que representen creus i cassoletes. Es prossegueix per la carretera i, al cap de 35 m, es pren un caminoi que es troba menys obert que els anteriors. Es guanya una mica d’altitud i després es torna a baixar pel camí que travessa un terreny costerut i rocallós, seguint sempre unes marques grogues; cal deixar una petita desviació a la dreta que ens portaria al camí de pujada, que es pot identificar a ponent, on es pot veure clarament la carena i els dòlmens. Es passa pel costat del dolmen Caigut.

A l’hora i 20 min el trajecte creua la muntanya, canvia de vessant i arriba tot baixant a la cova del Cau del Llop, on van viure antics pobladors de l’època megalítica. La cova fa 2 m d’alçària i 3 de llargada. Més endavant el camí baixa pronunciadament fins a trobar el camí de pujada en el punt que s’ha creuat el torrentet, on cal girar a l’esquerra per arribar, a l’hora i 40 min, al punt de sortida.
Més informació sobre la Ruta dels Dòlmens:

Restaurants

Allotjaments

Agenda

Deixa un comentari