Notice: add_custom_background és obsolet des de la versió 3.4.0! Usa add_theme_support( 'custom-background', $args ) com a substitució. in /var/www/vhosts/usr.uvic.cat/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 3830 Notice: add_custom_image_header és obsolet des de la versió 3.4.0! Usa add_theme_support( 'custom-header', $args ) com a substitució. in /var/www/vhosts/usr.uvic.cat/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 3830 Notice: El mètode constructor invocat per WP_Widget a Weaver_Widget_Text està desfasat des de la versió 4.3.0! Utilitzeu
__construct()
. in /var/www/vhosts/usr.uvic.cat/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 3893 La Ruta dels Molins | PurAventura

La Ruta dels Molins

Al 1994 es va inaugurar La Ruta dels Molins que comença a Calldetenes i acaba al poble de Sant Julià de Vilatorta. Aquesta ruta ha permès que es recuperés un camí que voreja el torrent de Sant Martí. Durant el transcurs del camí es poden observar diferents elements hidràulics, com canals i recs, basses, rescloses, fonts, sis molins i un museu.
Aquesta ruta no té cap dificultat extraordinaria, es tracta d’un recorregut de gairebé tres quilòmetres i amb poc desnivell que es pot fer amb un calçat còmode.

[vimeo width=”250″ height=”175″]http://www.vimeo.com/25076636[/vimeo]

 

Com arribar-hi?

Per començar la ruta hem de travessar el poble de Calldetenes i arribar al carrer Puigsacalm. Quan estiguem en aquest carrer veurem que darrera d’una torre elèctica comença un camí de pedres si l’agafem veurem que més endavant trobem el primer molí.

La ruta

La ruta comença al Molí del Pujol, que és un dels molins més vells del municipi, tot i que no en coneixem la data d’edificació. Els Pujol el van adquirir del mas Geperut el segle XIII, i ja el 1550 Joan Pujol i Joan Aragall van signar un contracte pel qual el primer donava la llibertat de poder utilitzar l’aigua que sortia del seu molí al segon, sota certes condicions.El molí del Pujol té la cadireta situada a l’alçada de Can Vinyets, i des d’allà l’aigua es conduïda per un rec fins a arribar a la bassa. Si continuem la ruta ens trobarem amb la font de les Eres, on hi raja aigua de la mina de la Frontera. Des d’aquesta font és molt fàcil apropar-nos a la casa de la Frontera i del Verdaguer, tot i que ens desviem per un moment de la ruta.

El mas Frontera, ric per les aigües de la mina que durant molts anys van abastir el poble, es perd en els orígens dels temps. La casa actual ha patit moltes modificacions i se l’hi ha afegit annexes i altres elements. De tota manera, encara es pot apreciar la construcció inicial de tipus basilical, a dues aigües, fet que demostra la seva antiguitat. La Frontera té un molí, el molí de la Frontera.

Si desfem el camí i tornem cap a la ruta dels molins, des de la font de les Eres ens és fàcil arribar-nos fins a la casa de les Eres. El mas les Eres ha estat restaurat darrerament, i s’hi ha afegit alguns elements arquitectònics a l’entrada que modifiquen un xic el seu aspecte original. Tanmateix, l’estructura de la casa és la típica de la masia catalana.

Situats a la font de les Eres i continuant la ruta dels molins, arribarem al molí de la Frontera. Tot i que no coneixem la data en què va ser edificat, ha de ser gairebé tan antic com el molí del Pujol. Una mica més amunt del molí de la Frontera hi ha el de Rosanes. Amb la construcció de l’eix transversal es va fer malbé l’antiga bassa del molí.

Actualment, amb el desdoblament de l’eix s’està fent malbé aquesta part de la ruta, ja que ha desaparegut molta de la vegetació que hi havia en aquest tram i enlloc d’aquest panorama hi podem veure tanques i altres elements d’obra.

Continuant ruta amunt i després de creuar l’eix transversal per sota el pont de les Viles, arribarem al molí de la Calvaria. Està compost pel molí a la planta baixa i un habitatge, construït al segle XVI, al primer pis. A la porta de l’habitatge s’hi llegeix la inscripció JHS MORT CALVARI ELS D’ASI RECORDI. 1596. En els primers temps pagava censos al monestir de Santa Maria de l’Estany, que en tenia els drets, i a partir del segle XIV era de domini reial.
El molí va funcionar fins l’any 1980 i actualment és dedicat a museu i es pot visitar Visita guiada al Molí de la Calvaria

El penúltim molí de la ruta és el Molí del Nadal, que estava sota el domini de la casa Alta-riba, que a finals del segle XIX encara el conservava entre les seves propietats. L’habitatge està totalment modificat i és difícil trobar-hi restes de l’antic molí.

Poc després del molí del Nadal trobem la Font Vermella, que és una gran mina d’aigua del mas Alta-riba. Hi ha una taula molt desgastada, que no és res més que una antiga roda de molí.

El darrer molí de la ruta és el d’Alta-riba. Pel que fa a les característiques, era l’únic molí que hi havia sense habitatge. L’obrador es trobava just després del pou de la bassa i a l’interior hi havia només un joc de moles. També tenia un escairador, un trull que al girar servia per treure la clofolla i trencar una mica el gra.

Durant el transcurs de la ruta quedem meravellats per la natura que ens ha envoltat durant l’hora i poc que ha durat la nostra caminada. Ens hem trobat envoltats només per arbres, plantes, aigua i animals, cosa que fa que l’excursionista es vegi immers en un món de relaxament i alhora entusiasme pel que està vivint.
Les impressionants cascades que ens anem trobant al llarg de la ruta fa que ens plantegem tot el que tenim a prop i el poc que les valorem.
Us animem a provar de fer aquest camí amb tota la família, ja sigui a peu o amb bicicleta, ja que és una ruta planera i fàcil on gaudireu al màxim d’un dia esplèndid.

Més informació sobre la Ruta dels Molins:

Restaurants

Allotjaments

AgendaDeixa un comentari