Vall de Sau- Collsacabra

PantanoSaudesdePV1 HDR

Els elements més identificatius d’aquest paisatge són les cingleres, d’una altitud mitjana de 1.100 metres, juntament amb el pantà de Sau i el bosc de les Guilleries. Tanmateix, aquesta regió natural guarda entre altiplans, la conca del riu Teri la seva vall altres atractius que doten el territori de personalitat, com són, per exemple, les petites poblacions aïllades i disperses que ofereixen una conservada gastronomia casolana i llegendes populars que s’homogeneïtzen amb el seu paisatge.

Per fer un tast d’aquest territori i deixar-nos encisar per les seves postals proposem una ruta que transcorre per tres dels municipi més significatius de la zona i que són un reflex del caràcter d’aquesta demarcació. Així la ruta ens permetrà passejar pel municipi de Tavertet, alçat damunt les cingleres i que preserva una població reduïda a causa del seu aïllament, com succeeix, també, amb el municipi medieval de Rupit i Pruit el qual és de visita obligada. Així com trepitjar els carrers del municipi de Folgueroles tot recordant el fill il·lustre del poble, Jacint Verdaguer, i els espais on va trobar la seva font d’inspiració.

Folgueroles, la terra de Verdaguer

La Vall de Sau – Collsacabra no només és un espai d’admiració i contemplació sinó que també ha esdevingut font d’inspiració.

Folgueroles, on iniciarem la ruta, és el municipi considerat  la porta d’entrada als boscos de les Guilleries i que es coneix, també, com el poble de Verdaguer ja que hi trobà la seva font d’inspiració.

És un poble on s’aprecia l’abundància de gresos al territori i que es troba, a cavall entre la plana de Vic i la muntanya, envoltat de petits boscos i d’un paisatge contrastat, per una banda format de masies i turons, a la part de ponent, i de barrancs i torrents al sector de llevant.

La població, a dia d’avui, guarda empremtes de les generacions que han habitat aquesta terra, però la presència deVerdaguer al municipi és el llegat que destaca per damunt de la resta.

Jacint Verdaguer va néixer l’any 1845 en aquest poble i és on hi passà la seva infantesa ja  que amb deus anys ingressà a estudiar, per la seva proximitat, al Seminari de Vic. Malgrat això, entre l’any 1863 i 1871 estigué vivint a la masia de Can Tona que es troba a mig camí entre Vic i Folgueroles i on, inspirat pel paisatge i el seu entorn, escrigué les seves primeres obres literàries. També, l’any 1870 cantà missa a l’ermita de Sant Jordi de Puigseslloses.

Recomanem realitzar l’itinerari a peu, d’uns 6 km aproximadament, des de l’església de Folgueroles i fins a l’ermita de Sant Jordi per conèixer els paisatges que inspiraren al literari i passar per espais bonics i encisadors on Verdaguer acostumava a passejar.  Per arribar-hi cal seguir direcció a la font de Foquers i Damunt.

D’altra banda, per conèixer més detalls sobre la vida de Verdaguer al poble es pot visitar la Casa Museu Verdaguer. Aquesta es troba instal·lada a la llar on Jacint visqué fins els dos anys.

Rupit i Pruit, l’annex de dues poblacions

rupiitContinuarem la ruta cap al centre de la Vall de Sau – Collsacabra. Ens dirigirem, doncs, a Rupit, un poble medieval amb carrers empedrats i format amb cases de l’època. Per arribar-hi des de Folgueroles agafarem la carretera de Tavèrnoles que comunica amb el pantà de Sau i seguirem per la carretera comarcal C-153. Rupit, que es troba a 845 metres d’alçada, és un municipi petit amagat en aquest enorme territori de gran riquesa natural on la geologia i la humanitat és homogeneïtzada. Aquest, per la seva fesomia, sembla un poble de postal; petits carrerons fets de pedra, el conegut pont penjat de fusta i casetes amb finestres gòtiques i del segle disset, de l’època del bandoler Serrallonga.

Un altre poble acompanya Rupit, la població de Pruit. Aquest darrer, que es troba a 950 metres, és format per masies escampades i disseminades en prats i turons propers a la Vall d’en Bas i rodejat de senders, com el GR-2 o el Camí Ral.

Ambdues poblacions, que ens generen la sensació d’estar aïllats, són un espai ideal que ens conviden a gaudir de la tranquil·litat i calma que s’hi respira i contemplar el seu paisatge sense presses.

Així, des del sud de  Rupit podem observar una part de la cinglera del Collsacabra i de les Guilleries i el Montseny i el característic monument natural, l’Agullola. Fins i tot, es poden apreciar els cingles veïns com, per exemple, el de Tavertet.

Tavertet i les cingles

Per observar les cingles de Tavertet des d’a prop ens desplaçarem fins a aquest municipi seguint la carretera que s’havia pres anteriorment per arribar fins a Rupit.

Tavertet s’alça damunt del riu Ter, en un territori geològic abrupta rodejat de precipicis. La seva llunyania i accidentat territori ha vetllat per la conservació de 48 cases bastides dels segles XVII i XVIII que congenien amb l’entorn natural. També, cal tenir en compte que va estar sense carretera i aïllat fins, aproximadament, a la meitat de segle XX. Com a curiositat, afegir que, inicialment, el municipi només comptava amb tres carrers; el Carrer de Dalt, Carrer del Mig i Carrer de Baix.

Tanmateix, aquesta simbiosi, entre la naturalesa i civilització, li ha permès obtenir la categorització de Bé d’Interès Cultural per part de la Generalitat de Catalunya l’any 2003. Tavertet, doncs, permet gaudir de la seva cara més personal i original. Així com ens convida a gaudir dels paratges que l’acullen.

Un dels atractius més espectaculars són els cingles, entre els quals, per proximitat al municipi, hi destaquen els salts del Noguer i del Molí de Bernat. Per aquests s’hi poden desenvolupar múltiples itineraris. Us recomanem el del Puig de la Força que parteix des del Carrer del Mig i transcorre entre els cingles i el camp d’esports.

Reportatge de Mucho Viaje:

Deixa un comentari