Sant Jordi

SANT JORDI GLORIÓS

Sant Jordi té una rosa mig desclosa,
pintada de vermell i de neguit;
Catalunya és el nom d’aquesta rosa,
i Sant Jordi la porta sobre el pit.

La rosa li ha contat gràcies i penes
i ell se l’estima fins qui sap a on,
i amb ella té més sang a dins les venes
per plantar cara a tots els dracs del món.

Josep Maria de Segarra (1894-1961)

En els primers segles després de Crist la paraula màrtir es va aplicar a aquelles persones que havien donat la seva sang per causa de la seva fe en Crist. Entre els milers de màrtirs, Sant Jordi va ser molt popular i venerat durant els temps medievals. Això va fer que l’escollissin per patró de la cavalleria i noblesa catalana. Avui en dia, a Catalunya, la figura de Sant Jordi es troba en molts àmbits: pintures, escultures gravats, segells, monedes, banderes, vestits, brodats, rajoles, mobles, ceràmica, joies, miniatures…

Eriginal-Books-OP

El dia 23 d’abril, antigament, les classes aristocràtiques celebraven aquesta festa al Born organitzant torneigs, on les dones eren obsequiades amb roses i flors. Uns quants segles després, aquesta costum de regalar roses es va anar evolucionant fins a l’actualitat. S’ha de tenir en compte el caire nacionalista sempre ha tingut aquesta festa i que el seu símbol ha estat la senyera penjada a les cases i a l’ajuntament de cada ciutat. Aquesta data també coincideix amb el Dia del Llibre, que commemora la mort de Miguel de Cervantes.

En les poblacions d’arreu de Catalunya s’organitzen actes per celebrar la diada. Els més destacats són els següents:

–  Barcelona (Barcelonès): Fira del Llibre i la Rosa. A la Plaça de Sant Jaume i als voltants s’instal·len les parades de roses, a la Rambla les de llibres i al Palau de la Generalitat es realitza una exposició de roses.

–  Folgueroles (Osona): Aplec a l’ermita de Sant Jordi.

– Sant Climent Sescebes (Alt Empordà): Processó a la roca encantada. Segons una rondalla popular, aquesta roca amaga un tresor que només es pot desencantar la nit del dia de Sant Jordi. Allà beneeixen dotze pans que després es reparteixen.

–  Montblanc (Conca de Barberà): Setmana Medieval de la Llegenda de St. Jordi. Festa medieval àmpliament coneguda que cada any, dedica tota una setmana a celebrar una gran varietat d’actes centrats en la vida a la Catalunya medieval i en la figura de Sant Jordi, el patró de Catalunya.

Llegeix la llegenda de Sant Jordi escrita per Joan Amades del Costumari Català (Clica aquí)

Deixa un comentari