Pa amb tomàquet

paaaaaaEl pa amb tomàquet és una de les preparacions més característiques i originals de la cuina catalana, i que forma part del seu Corpus Culinari. Alguns consideren que és el plat insígnia de la cuina catalana. Consisteix en una llesca de pa sucat amb mig tomàquet madur i amanit amb oli d’oliva i sal.

Tradicionalment, menjat amb una arengada a sobre, era un àpat de pagès. Es pot acompanyar amb botifarres, fuet, pernil, formatges, anxoves o un altre peix adobat, o verdures rostides a la graella com l’escalivada. La base original solien ser les llesques de pa de pagès, però a l’actualitat s’utilitza també pa de barra.

El pa amb tomàquet ha assolit un cert reconeixement a Espanya com a “plat català”.

Variants

aAE10KqgVuAjeeTTo_LqQUzBeqL1ppPCsqRWJV-nmvkA Catalunya, a les costellades es fa de vegades una variant amb pa torrat sobre les brases, que es frega primer amb mig grill d’all i a continuació es frega amb tomàquet i s’amaneix amb oli d’oliva. Fora de Catalunya però, alguns pensen erròniament que el pa torrat, o fins i tot l’all, formen part de la recepta ortodoxa i primitiva.

Als Països Catalans, inclosa Catalunya, també es menja de vegades pa amb oli, llesques de pa amanides amb oli d’oliva i lleugerament salades. El pa sucat amb oli d’oliva i sense tomàquet és molt típic a tota la Mediterrània, a vegades amb pa sense molla i d’altres és el pa el que es suca dins un bol amb oli en comptes d’amanir-lo amb un setrill.

A Catalunya no es considera pa amb tomàquet cap preparació feta amb tomàquet prèviament ratllat, i encara menys si aquest està ja barrejat i marinat amb productes diversos com olis d’oliva o no, all trinxat, julivert, etc. Tampoc no és el pa untat amb salsa de tomàquet, ni amb sofregit ni amb concentrat de tomàquet.

Una llesca de pa, normalment de pagès, torrat, amanida i amb coses damunt, a Catalunya és una torrada, i es considera una preparació diferent que el pa amb tomàquet, que és sense torrar. De la mateixa manera, un entrepà pot tenir tomàquet a la manera del pa amb tomàquet. La torrada més senzilla pot ser “de pa amb tomàquet”, és a dir que tingui tomàquet fregat al damunt i oli d’oliva, o fins i tot sense tomàquet. Altres molt habituals tenen escalivada i anxoves, per exemple, allioli, pernil, botifarra, tonyina, etc.

Com a pa amanit, s’assembla a una altra especialitat catalana, la coca, especialment la de recapte; ambdues preparacions tenen una base de pa i s’amaneixen amb oli d’oliva, però la coca de recapte té verdures prèviament cuites o no, que es couen al forn sobre la massa de pa encara crua, i a més de vegades altres ingredients (peix, carn) i no es frega amb tomàquet. Aquestes similituds, base de pa i amanit amb oli d’oliva, és comú a la majoria de coques salades i preparacions mediterrànies de la família de les coques.

Deixa un comentari