Lleida

L’Aplec del Caragol de Lleida

L’Aplec del Caragol de Lleida és una festa gastronòmica organitzada al voltant de la cuina del caragol que se celebra a la ciutat de Lleida a finals del maig.

Els seus origens provenen de l’any 1980, en una primera caragolada celebrada per un grup d’amics a la vora el riu Segre.Els àpats de l’Aplec tenen com a principal ingredient el caragol, és per això que el seu consum es dispara de forma espectacular durant el mes de maig. De la resta de la península, del nord d’Àfrica, de Sudamérica… de tot arreu arriben caragols a Lleida per a satisfer collistes i visitants.

Dins del recinte de la festa hi ha una zona de degustació oberta al públic en general que, a preus populars, ofereix diversos tipus de caragols. Si hi ha una cosa que crida l’atenció d’aquesta gran festa gastronòmica són les seves xifres: 12 tones de caragols. Aquesta és la quantitat de gasteròpodes que es consumeixen en els tres dies que dura la festa.

L’Aplec comença el divendres a la tarda i continua durant el dissabte i el diumenge. Revetlles, concerts, música, castellers, concursos… una infinitat d’activitats per a tots els gustos. Una vegada cuinats, els caragols s’extreuen de la closca amb un punxó de fusta, una mica més llarg que els habituals escuradents, i se suquen a l’allioli juntament amb la vinagreta, són les salses més populars.

Al voltant de la gastronomia, l’Aplec gaudeix d’un extens programa d’activitats: els espectacles, la música de les xarangues, les revetlles, les exhibicions de dansa i castellers, divertits concursos… tot de caràcter gratuït i obert al públic. En diversos escenaris i de forma simultània, l’Aplec és, durant tot el cap de setmana, una festa trepidant i molt divertida. En l’actualitat, l’Aplec és una gran festa coneguda arreu de l’Estat i d’Europa, agermanada amb altres festes i oberta a tot aquell que tingui ganes de passar-ho bé, conèixer la gastronomia lleidetana, la seva ciutat i, com no, els lleidatans.

 Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida

La Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, amb més de mig segle d’existència (des del 1955), ha esdevingut la trobada de referència per a les primeres marques del sector agrari a nivell estatal, i un punt de trobada per a professionals, fabricants i agricultors. La qualitat, la innovació i l’experiència acrediten la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida com a fira agrària d’interès, tant a nivell espanyol com europeu.

Alguns dels sectors que s’exposen en aquesta fira agrària són: adobs, productes químics i naturals, fruita fresca, màquines per al tractament i la recol·lecció de l’arbre fruiter, sistemes de conservació i fred industrial, transformació, classificació, envasat, etiquetatge i embalatge o planteristes, llavors i accessoris.

2012_8_17_lzf2ANWY5CLj9jJu4GFWr5

Fira de Sant Isidre de Cervera

Cervera és una ciutat de 10.000 habitants, amb una comarca d’aproximadament 18.000, disposa d’un gran potencial patrimonial tant en l’àmbit local com comarcal. Està situada en un punt estratègic dins les comunicacions del nostre territori, per la qual cosa resulta important que la difusió de la publicitat arribi a d’altres comarques, ja que fins ara era una fira localitzada i visitada bàsicament per ciutadans de Cervera i comarca. A la Fira de Sant Isidre es pretén assolir un nou repte tenint com a objectiu impulsar i dinamitzar la prospecció de nous sectors dins l’activitat firal de la ciutat i comarca i implicar la participació de diferents entitats.

No pretenen convertir la Fira només en un dia festiu de la comarca, sinó que volen mostrar i sensibilitzar els visitants sobre el potencial gastronòmic, turístic, cultural i comercial. Alhora que volen revitalitzar els espais d’alguns llocs estratègics del nucli antic de la ciutat (carrer Major, plaça Major i d’altres) amb l’objectiu d’optimitzar, rendibilitzar i incrementar l’atractiu del nucli antic com a eix vertebrador de la ciutat. Amb tot això volen que la Fira sigui realment l’element dinamitzador i impulsor dels sectors comercials i industrials d’aquest territori i realment serveixi per projectar a l’exterior una imatge actualitzada, competitiva, de nivell i qualitat ofertada en cadascun dels productes de la terra

Cal destacar la introducció de l’espai Gastronomia del territori, tema que avui en dia està estretament lligat al turisme. Aquests dos aspectes, conjuntament amb la cultura, són els elements innovadors que han d’aportar noves influències i activitats dins els sectors comercials i industrials de la comarca de la Segarra.

13400_cat_ESCALA_INF_400_266

Deixa un comentari