Gegants i capgrossos

Els gegants són unes figures de grans dimensions que representen majoritàriament reis, nobles o personatges amb indumentària tradicional. Al costat dels capgrossos, són un element molt destacat de les festes majors de molts pobles dels Països Catalans, en les quals sovint representen els antics benefactors de la localitat.

Durant la Baixa edat mitjana, en les festes cortesanes (entremesos) de diferents països de l’Europa occidental es començà a adoptar el costum d’incorporar ninots antropomorfs fets de fusta i cartró de grans proporcions dissenyats per amagar un home al seu interior que, subjectant-los per l’armadura o cavallet de fusta, els feia dansar al so d’una melodia.

Als Països Catalans la tradició apareix documentada ja el 1424, a Barcelona, en relació amb la processó del Corpus. Després d’una llarga crisi durant la segona etapa del franquisme, la tradició es recuperà amb força a partir de la dècada de 1980.

Tipologia

Gegant tradicional

és una “figura vertical de característiques humanes, de mesures considerablement superiors a les d’un individu de dimensions normals, que, conduïda des de l’interior per una persona, participa en les festes i celebracions, amb un caire festiu i alhora de símbol col·lectiu”. Antigament representaven reis, nobles o guerrers.

Gegantó

és un gegant més alt que l’ésser humà però manifestament més baix que els gegants tradicionals, per diferenciar-lo dels quals rep el seu nom. Tot i la seva característica, és portat per individus adults.

Gegantet

és un gegant no gaire més alt que un ésser humà adult dissenyat per ser portat pels infants, en relació amb l’alçada dels quals sí que constitueix un autèntic gegant.

Gegant de motxilla

és un gegant sense armadura o cavallet de fusta al seu interior que el geganter es carrega sobre el cos com si fos una motxilla.

Gegant de manotes

És un gegant que no té els braços sòlids sinó de roba i separats del cos i amb els que, quan la figura roda, reparteix mastegots a la gent desprevinguda del voltant.

Els cabuts, capgrossos, caparrots, cabets, nans o nanets són unes figures antropomorfes típiques de les festes populars de diverses zones europees.

Estes figures solen ser uns caps, fabricats de fusta antigament i per a major comoditat i lleugeresa en l’actualitat de cartró o fibra de vidre, que es posen damunt dels muscles les persones que el duen. Pel fet de tenir un gran cap damunt d’un cos normal, fan també l’efecte de ser uns nans.

Són famosos els nans d’Olot, per la seva coreografia, i els de Tarragona i Mataró, per la seva indumentària.

Deixa un comentari