El Priorat

63finca-les-tosses

Quan es referim al territori tarragoní del Priorat, inevitablement, també ho fem del seu vi. El Priorat és una comarca de petita dimensió reconeguda internacionalment i que ha esdevingut un referent vitivinícola.

La realitat actual d’aquest territori ens fa pensar en aquella popular expressió “al pot petit hi ha la bona confitura” ja que el Priorat no n’és una excepció. El paisatge, la gastronomia, la tradició, la seva gent, les pràctiques agrícoles… tot això són els ingredients que ofereix aquest territori amb personalitat i vi propi i que us convidem a descobrir.

Un territori que, possiblement, pel seu terreny abrupte, caracteritzat pels coneguts costers de Llicorella, ha mantingut la seva identitat al llarg dels anys i que, alhora, li ha permès obtenir uns vinsd’alta qualitat.

El vi, el producte que identifica el Priorat, recull tots els elements i caràcter d’aquesta terra. El vi, fruit d’un esforç conjunt i un equilibri entre la tradició i la modernitat, entre la tranquil·litat i el ritme, entre vinyes i cellers, entre l’home i la natura.

El Priorat és, doncs, un territori que no només és complaent d’observar sinó que també de tastar.

 Falset, la capital del vi

Falset és la capital de comarca i també s’ha convertit en la capital del vi.

cooperativa-falset-01En aquesta població ens podem introduir en el món del vii comprendre la vinculació d’aquest amb la comarca del Priorat tot visitant el Centre d’interpretació de la Cultura del Vi del Priorat el qual es troba allotjat al Castell de Falset i que, per aquest motiu, és conegut, també, amb el renom del “Castell del Vi”.

La visita d’aquest espai permet obtenir una visió global de la comarca ja que a les seves dependències acull una maqueta del territori en qüestió i contrastar aquesta amb la vista “in situ” des del mirador que es troba ubicat a la segona planta del castell.

També, a Falset es troba un altra icona significativa del món vitivinícola, la Cooperativa Agrícola. Aquesta, de visita obligada, data de l’any 1919 i ha esdevingut un dels cellers més representatius de Catalunya. La construcció d’aquest celler fou projectada per un arquitecte natal de la ciutat de Valls, Cèsar Martinell, que fou deixeble de Gaudí.

A l’interior d’aquest encara s’hi conserva alguna tina de fusta de l’època en que fou construït. També, les visites teatralitzades que s’hi desenvolupen ens traslladen en aquells temps i ens reconstrueixen quina era l’ebullició dins d’aquest espai.

Falset, com a bon amfitrió del vi, també acull la Fira del Vila qual és una mostra dels vinsde les Denominacions d’Origen de la comarca del Priorat. Aquesta es celebra, anualment, entre a finals d’abril i a principis del mes de maig.

Gratallops o “lloc grat als llops”

La comarca del Priorat ha sabut preservar la seva personalitat representada per l’homogeneïtat entre la natura i la cultura. Els municipis que aquesta acull, com Gratallops, són un exemple d’aquesta conservació.

Malgrat que l’origen del nom de la vila de Gratallops prové per ser considerat un territori que agradava als llops, actualment és reconegut com un altre dels municipis prioratins amb una important activitat vinícola.

El seu terme municipal acull diverses cooperatives i cellers que obren les seves portes al públic perquè es pugui aprofundir en el seu interior i poder entendre el seu “saber fer” en la producció d’un vi que resulta tan personal i proper.

La Cooperativa de Gratallops, creada l’any 1991, s’ha convertit en una vinícola aglutinadora de petites cooperatives locals pertanyents a les poblacions de Gratallops, el Lloar, la Vilella Alta i la Vilella Baixa unint els seus esforços per obtenir un vi de qualitat. Per aquest motiu, la cooperativa es coneix amb el nom de Vinícola del Priorat.

Per assolir una àmplia experiència vitivinícola, més enllà de l’interpretativa, és recomanable realitzar la passejada fins a l’Ermita de la Mare de Déu de la Consolidació que, des de dalt d’un turó, vigila el municipi i les seves vinyes i configura un espai pintoresc.

Escaladei, bressol dels vins del Priorat

A Escaladei o Scala Dei, poble d’origen sarraí, és on es diu que nasqueren els vins del Priorat. D’aquesta creació se’n conserven, a més del vi, les ruïnes de l’antiga Cartoixa que fou la primera que es construí a la Península Ibèrica.

El monestir, de l’ordre de Cartoixa, fou construït pels monjos de Sant Bru provinents de la Provença. Aquests monjos trobaren al Priorat un territori singular de gran riquesa que els va permetre esdevenir el centre neuràlgic de l’activitat econòmica del territori; augmentaren la població, construïren molins i, el més important, van impulsar el cultiu de la vinya.

La construcció d’aquest monestir marcà l’origen dels vinsdel Priorat però també la creació de la comarca, la qual, llavors, era inexistent.

Els monjos van saber aprofitar les riqueses i qualitats del territori que homogeneïtzats amb el seu coneixement i passió pels licors els permeté elaborar vi. Aquests mateixos monjos cartoixans construïren una identitat a una terra deshabitada, el Priorat, que, encara avui dia, es manté viva.

El Priorat, sinònim de Visiurana-el-priorat-tarragona

És comprovat que tots els municipis del Priorat presenten la mateixa realitat. Tots ells ens donen a conèixer el seu caràcter vitivinícola i ens conviden a tastar i assaborir un dels seus productes més preuats, el vi.

Aquests, amb el pas dels anys, no han perdut la seva essència agrícola, ens al contrari. Amb la posada en valor del vi aquests han reforçat la seva identitat.

Així, el municipi de Porrera no n’és una excepció ni la resta de poblacions prioratines que no s’han citat però que mereixen el mateix reconeixement.

Porrera és un poble envoltat d’avellaners però també de vinya, especialment de vinyes de garnatxa i carinyena. En aquest s’hi troben ubicats diversos cellers que gaudeixen d’una gran popularitat. Fins i tot, el cantautor català Lluís Llach, que resideix en aquest municipi ja que és on nasqué la seva mare, hi ha muntat el seu propi celler.

Per tots aquest motius i altres que resten per descobrir, us recomanem que gaudiu d’aquesta proposta paisatgística i alhora gastronòmica, que sedueix per la vista a través de les seves muntanyes i costers de Llicorella i que atrau, finalment, pel seu gust.

Aquest és un reportatge sobre els vins del Priorat fet per DelCamp.TV:

Deixa un comentari