Crema catalana

0LZNEcXFk_PgjLuXzoECr9y6k_LO1Tq7bbRfCR9S79A

La crema cremada, crema catalana o crema de Sant Josep són unes postres típiques i tradicionals de la cuina catalana. Hi ha qui afirma que la crema cremada catalana és la predecessora de la crème brûlée francesa, encara que moltes regions reclamen l’origen d’aquestes postres. La diferència principal entre elles és que la crema cremada no es cou al bany maria i en canvi la crème brûlée si. Una altra diferència principal és que la crème brûlée es fa habitualment amb nata, mentre que la crema cremada normalment es fa amb llet.

Els ingredients bàsics son la llet, els ous (normalment només el rovell), el sucre i el midó que s’utilitza per a espessir la crema. En algunes ocasions i segons el gust de cada casa s’hi poden afegir espècies com ara la vainilla, la canyella o bé pell de llimona.

Un cop freda la crema i just abans de servir-la és el moment de cremar-la. Per a fer-ho, s’escampa una mica de sucre per sobre i s’hi aplica un ferro roent anomenat cremador. En algunes pastisseries, en produccions més industrials i cada cop més sovint a les cases particulars, en comptes del cremador utilitzen un bufador, cosa que simplifica la feina. La crema clara i opaca, freda i de textura molt suau, contrasta amb el caramel cremat, fosc i transparent, calent i cruixent.

Recepta

Ingredients (per 4 persones):

– 8 rovells d´ou
– 1 litre de llet
– 200 grams de sucre
– 40 grams de midó o farina de blat de moro
– 1 canó de canyella
– 1 pell de llimona

Elaboració:

1. Reservem mig got de llet i posem la resta a bullir amb el canó de canyella i la pell de llimona. A banda, barregem els rovells amb el sucre i dissolem el midó amb la mica de llet reservada.

2. Colarem la llet bullida i hi afegirem els ous amb el sucre i el midó dissolt. Posarem la mescla a foc baix i sense deixar de remenar esperarem que vagi prenent cos just fins que comenci a arrencar el bull, moment en el que la traurem del foc. És important que no arribi a bullir.

3. Seguidament abocarem la crema en una safata o bé en cassoletes de terrissa individuals i la deixarem refredar. Just abans de servir-la hi tirarem sucre pel damunt i la cremarem amb una planxa de ferro colat ben roenta o bé amb un bufador de cuina.

Aquesta és la recepta de crema catalana del Celler de Can Roca:

Deixa un comentari