Camí de les cales

1

L’itinerari proposat d’aquest mes ens suggereix resseguir les cales que esguarden i dibuixen el nostre litoral mediterrani, concretament el tram que comprèn l’Ametlla de Mar, El Perelló i l’Ampolla. Aquest tram de costa és un dels més ben protegits i poc alterats de Catalunya.

La ruta s’inicia a la platja de l’Alguer de l’Ametlla de Mar i transcorre pel sender GR-92, el qual coincideix amb els camins de ronda d’aquesta contrada. És un itinerari de baixa dificultat, realitzable en família, que ens permetrà refrescar-nos i gaudir de l’entorn paisatgístic i del valor natural que conformen cada una de les caletes solitàries que es troben pel camí i on la terra i el mar, combinats, ens ofereixen espais de gran bellesa que ens conviden a remullar-nos.

La distància que separa l’Ametlla de Mar i l’Ampolla són 16 quilòmetres. Aquests es poden realitzar, aproximadament, en quatre hores.  Comencem?

Els camins de Ronda

cami de rondaEls camins de Ronda eren utilitzats, antigament, per pescadors. El motiu originari de la creació d’aquests era comunicar les diverses poblacions de pescadors i de costa.

Amb la guerra passaren a ocupar una altra funció ja que no només comunicaven diversos municipis sinó que també es feien servir com a xarxa per controlar l’estraperlo d’aliments. Actualment, aquests camins s’han convertit en espais de passeig i esbarjo.

La Cala, punt de partida

Per iniciar la ruta ens hem de desplaçar fins al municipi de l’Ametlla de Mar, població de la comarca del Baix Ebre. Arribats en aquesta, s’ha de cercar el passeig marítim per poder accedir a la platja de l’Alguer. Així, és possible estacionar el vehicle al passeig o bé a la carretera del Port.

L’Ametlla de Mar és sinònim de l’essència mediterrània. Ningú desvincula la població amb el mar. Així com la seva història tampoc n’és exempta. A banda, aquest municipi es coneix, també, com La Cala ja que al llarg de la seva costa se n’hi troben de diverses; amb sorra fina, de pedres, amb aigües cristal·lines…

L’origen d’aquesta població es deu al punt estratègic de costa al qual s’ubica i a la conseqüent funció que ocupà fins al segle XIX com a defensa dels atacs de pirates amb la construcció de torres de defensa. Cap a l’any 1775 es repoblà aquest espai conegut com la Cala de l’Ametlla amb pescadors vinguts de València.

Avui dia, l’Ametlla de Mar encara conserva l’esperit de poble de pescadors que el caracteritzà.

Les cales tocants de l’Ametlla

atmetllaDes de la platja de l’Alguer i vorejant el port pesquer seguirem el camí cap a la Cala Pepo, accedint-hi per unes escales que es troben a la llotja nova i properes a l’espigó del club nàutic.

A la Cala Pepo, que és de petites dimensions i, encara, de caràcter semiurbana, es baixa fins tocar al mar i al cap d’uns mestres es pugen, novament, unes escales per resseguir el penya-segat i reprendre el camí de Ronda que ens conduirà fins la següent cala i platja, la Cala Bon Caponet i la platja del Bon Capó.

La Cala Bon Caponet és idònia per relaxar-se i gaudir de la tranquil·litat que desprèn, la qual es troba envoltada d’una zona d’arbredes. Aquesta ocupa cinquanta metres de llarg i es troba separada amb la platja del Bon Capó per un barranc transitable.

Des de la platja del Bon Capó es continua direcció al Port de l’Estany Gras. Per arribar-hi cal seguir el camí de ronda que transcorre per una antiga drassana.

L’antic port natural

La platja del Port de l’Estany Gras es troba després de passar voltejant el port de l’estany i accedint pel camí de les cales. Aquesta platja era l’antic port natural on els pescadors hi deixaven les seves barques fins que s’edificà el nou port més proper al nucli de l’Ametlla.

Al costat septentrional  del port natural encara s’hi troba un petit far.

Aquesta platja presenta una longitud de dos-cents metres. La seva particularitat ecològica ve definida per la desembocadura del Torrent de l’estany que neix a la muntanya de Tivissa.

Des d’aquesta platja es continua fins al Port Olivet, una altra platja localitzada al nord del cap de Santes Creus. En aquesta es troba un búnquer d’artilleria pertanyent a la Guerra Civil en fase de rehabilitació.

Per arribar fins la platja de Santes Creus travessarem tota la platja fins trobar, un altre cop, el camí de ronda.

El Cap de Santes Creus, espai d’interès natural

La platja del Port Olivet es troba a la part nord del Cap de Santes Creus. Mentre que al sud es troba la cala de Santes Creus. Ambdós espais formen part de l’Espai d’interès Natural (PEIN) del Cap de Santes Creus.

La cala de Santes Creus, de roca i còdols, acull un elevat interès ecològic. Aquesta es troba allunyada del nucli urbà i té una llargada de 130 metres i finalitza amb un petit estany.

A través d’aquesta s’arriba fins a la Cala de la Llenya. Aquesta cala petitona es troba envoltada de pinedes i atzavares i es propera al Club nàutic Sant Jordi d’Alfama i el Port Esportiu de l’Ametlla de Mar.

070831-HDR-cap-de-creus

L’últim tram

L’itinerari segueix deixant a la dreta la urbanització “El Hidalgo” i reprenent el camí de Ronda recorrent un barranc i passant propers a les restes d’unes trinxeres fins arribar a la cala de l’Estany Podrit.

Aquesta cala es caracteritza per ser de sorra fina i roques i presenta un aspecte verge. Les seves aigües destaquen entre els pescadors per la seva atractivitat ja que hi és habitual la pesca de crancs, ja siguin de l’espècie ermitans com els verds.

La ruta es reprèn fins a la punta de l’Àliga seguint, com és habitual, el camí de ronda per arribar a la platja de l’Àliga però abans trepitjant la Roca de l’Illot.

La Roca de l’Illot és una petita península bellíssima. A través de les escales que es troben al nord d’aquesta s’accedeix fins a la platja de l’Àliga, la qual és el nostre desenllaç.

La platja de l’Àliga es troba fronterera entre l’Ametlla de Mar i el Perelló, . En aquesta es troba la torre que porta el nom de la Punta de l’Àliga i que es construí l’any 1598 com a edificació de guaita. Actualment es troba convertida en mirador. Per això, fer una ullada des d’aquesta pot ser una manera significativa de veure part d’aquests 16 quilòmetres de recorregut.

Si reprenem el camí per la costa, travessarem pel terme municipal de el Perelló i passarem per la Cala Moros, la Platja de Santa Llúcia, la Platja del Morro de Gos i la Cala Buena, fins arribar al Barranc de Perales, on haurem de pujar i baixar unes escales per salvar el desnivell. Tot seguit ens endinsarem a la Platja de Cap Roig, ja dins del terme municipal de l’Ampolla, i travessarem la Cala Maria i la Cala Baconé, fins arribar al centre de la vila de l’Ampolla, on podrem passejar pel tram final del Carrer Ronda del mar.

Aquest vídeo mostra la Costa Brava des de l’aire, una altra zona per anar a passejar pels camins de ronda:

Deixa un comentari