Calçots

JOM60jtHh4xm41TEcIKvyiISy_VfcKCaw0kWYpFfk3g

 La calçotada és un àpat comunitari que ha esdevingut la manera més tradicional de menjar els calçots, amb fortes connotacions de festa i trobada. A Valls, la ciutat d’on és originària la calçotada se celebra a finals de gener, des de l’any 1982 la calçotada popular de més renom. Les calçotades se solen fer des de finals de l’hivern fins al març o principis d’abril, segons la temporada.

El primer plat del menú típic de calçotada són els calçots (normalment entre 10 i 20 per persona), servits en teules per mantenir-ne la temperatura, amb la salsa típica que els acompanya, la salvitxada o bé el romesco. Després se sol menjar carn a la brasa amb torrades, acompanyada de vi negre o cava.

Com que els calçots se serveixen tal com surten de la graella i cal pelar-los i sucar-los a la salsa, és habitual posar-se un pitet per evitar tacar-se la roba.

Recepta

Elaboració dels calçots:

Abans de coure els calçots, se’ls escurcen les fulles més llargues i se’ls talla un tros d’arrel. A continuació, i sense rentar-los ni treure’ls la terra, es posen a la graella sobre flama viva, tradicionalment de sarments de ceps. Una vegada cuits s’emboliquen amb papers de diari per tal que acabin d’estovar-se i mantinguin la calor. S’acostumen a servir encara embolicats i posats sobre una teula.

Ingredients  per la salsa de calçots (per a 4 persones):

– 6 tomàquets madurs

– 1 cabeça d’alls

–  Oli

– Vinagre de vi negre

–  Ametlles i avellanes

–  3 nyores

–  1 crostó de pa dur

Elaboració de la salsa de calçots:

1. Comencem per posar les nyores en remull, submergides en aigua tèbia i havent-les punxat prèviament per què l’aigua penetri al seu interior.

2. Per una altra banda, en una safata pel forn posem a escalivar els tomàquets i els alls, tot sense pelar, uns 30 minuts a 200º aproximadament. Evidentment, cada forn és un món, trobeu el vostre punt de cocció. Ho retirem i deixem que es refredi una mica abans de pelar els tomàquets i els alls.

3. Un cop pelat, ho disposem en un recipient per batre-ho després. Afegim oli generosament i un raig curt de vinagre -aquí també les proporcions van a gustos-, un crostó de pa dur que trobem al fons de la bossa del pa i fem la primera batuda, que serà llarga, per deixar-ho tot el màxim de fi possible.

4. Ara toca treballar les nyores: les obrim, retirem les pepites i escurem la carn de l’interior amb l’ajuda d’una cullereta i ho afegim al recipient. Pelem un grapat d’ametlles i un altre d’avellanes i ho afegim també.

5. Tornem a passar la batedora però aquest cop amb més mesura, poc temps i amb moviments ràpids, quasi espasmòdics. Cal trencar els fruits secs i la carn de les nyores, no diluir-ho amb la salsa. Així quedarà una salsa granulada, espessa i amb pintetes vermelles que és com m’agrada a mi i és com pretenc ensenyar a fer amb aquesta recepta.

En aquest vídeo es pot veure com es preparen els calçots per fer-los a la brasa:

Deixa un comentari