Botifarra amb mongetes

DmcM1uTPHUotRgmQJrqvqsMFdsj1wHIb8P4CRsBORJc

La botifarra amb mongetes o botifarra amb seques és un plat clàssic i tradicional de la cuina catalana, molt senzill però també molt característic d’aquesta cuina. L’associació de mongetes i botifarra existeix també a la cuina occitana, germana de la catalana, en un dels seus plats més populars: el caçolet.

A les fondes de sisos barcelonines del segle XIX aquest plat era conegut com a les onze mil verges, segurament pel nombre de mongetes, i la botifarra era una noia del país.

La botifarra amb mongetes té un caire popular, de colla, i està fermament amarrada a la bandera republicana. És un plat que es menja sovint en forma de botifarrada o en masies com a colofó d’una excursió.

Recepta

Ingredients (per a 2 persones):

– 1 botifarra

– 200 g de mongetes seques

– 1 cabeça d’alls

– 3 fulles de llorer

–  3 talls de costella de porc salada

Elaboració:

1. La nit abans posarem en remull les mongetes seques.

2. Farem bullir les mongetes i la costella en aigua amb els alls i el llorer. En ser cuit, ho colarem.

3. Marcarem els talls de costella amb oli roent a una paella i els reservarem. En el mateix oli (ara més fluixet) hi fregirem la botifarra (amb la paella tapada, preferentment), a la qual prèviament haurem fet uns foradets. Reservarem la botifarra i sofregirem les mongetes, que ja haurem bullit i colat, en el mateix oli.

Hi ha moltes variants d’aquest plat com, per exemple, les mongetes de Castellfollit amb botifarra del perol negre i cloïsses:

 

Deixa un comentari