Tipus

El nombre de sensacions que ens provoca la xocolata és el mateix del tipus de xocolata. Xocolata negra (amb les seves variants), amb llet, blanca, de cobertura, desfeta, fondant, en pols… Dit en altres paraules, tothom pot tenir la seva xocolata!

Xocolata en pols

Xocolata en pols

Xocolata en pols

Barreja de cacau en pols, farines i sucre. Té per objecte la seva dissolució en llet. S’elabora amb una proporció de cacau que oscil·la entre un 25 i un 32%.

Igual que ocorre amb la xocolata a la tassa, existeix xocolata en pols amb farina afegida per facilitar l’espessor. Existeix també en pols l’anomenat cacau pur, que ja no és pròpiament xocolata doncs no porta sucre en la seva composició. El seu contingut en greix sol ser baix, entre un 8 i 22%.

El cacau en pols també és utilitzat per a l’elaboració d’altres productes com la Ovomaltina. La Ovomaltina és una beguda suïssa elaborada amb ordi de malt, llet espumosa, cacau, ous i llevat. El producte original era una pols espessa, que barrejat amb llet tèbia o refresc, donava com resultat una beguda de sabor lleugerament a xocolata. Molt més tard es va començar a produir subproductes de la Ovomaltina, com són les barretes de xocolata, les begudes de cereals, les barretes energètiques, gelats etc.

Xocolata en cobertura

La seva utilitat en rebosteria és important, ja que s’utilitza per a l’elaboració de mousse, farciments i bombons. És la xocolata que utilitzen els pastissers com a matèria primera. Pot ser negre o amb llet, però en tot cas es tracta d’una xocolata amb una proporció de llard de cacau al voltant del 30%, la qual cosa suposa el doble que en els altres tipus de xocolata. La cobertura s’usa per aconseguir una alta lluentor en temperar la xocolata i perquè es fon fàcilment i és molt emmotllable.

Xocolata amb cobertura

Xocolata amb cobertura

 Xocolata negra superior

Té un 43% de cacau i aproximadament un 26% de llard de cacau.

Xocolata amarga

El seu sabor tan amarg es deu al fet que conté com a mínim 60% de cacau.

Xocolata amb llet superior

Compost per 18% de llet i 30% de cacau.

Xocolata amb llet

La xocolata amb llet és el derivat del cacau més popular. Es tracta, bàsicament, d’un dolç, per la qual cosa la proporció de pasta de cacau sol estar per sota del 40%. No obstant això, bona part de les més importants marques de xocolata produeixen tabletes de xocolata amb llet amb proporcions de cacau inusuals, per damunt fins i tot del 50%, dirigides tant al mercat dels gourmets com al negoci de la pastisseria. La xocolata amb llet, com el seu nom indica, porta llet afegida, en pols o condensada. Es compon d’un 14% de matèria grassa seca procedent de la llet, 55% de sacarosa i 25% de cacau i no és apte per a rebosteria.

Xocolata farcida

Xocolata farcida

Xocolata farcida

La xocolata farcida, com indica el seu nom, és una coberta de xocolata (en qualsevol de les seves variants i amb un pes superior al 25% del total) que recobreix fruita seca (avellanes, ametlles…), licors, fruites, etc., així com galetes tipus waffer. Un exemple és la xocolata amb avellanes o ametlles, que té un 20% de fruita seca, sucre, llet sencera o en pols, pasta de cacau, llard de cacau, lactosa, aromes, lecitina de soia i 32% de cacau.

Xocolata blanca

Fabricat sense colorants, deu el seu color a la falta de cacau encara que porti llard de cacau. En el cas de la xocolata blanca, estrictament, no es tracta de xocolata com a tal, doncs manca en la seva composició de la pasta de cacau, que és la matèria que aporta les propietats del cacau. S’elabora amb llard de cacau (almenys, el 20%), llet (en pols o condensada) i sucre. És un producte extremadament energètic i dolç (no posseeix regust amarg). Al ser visualment molt atractiu, és un element decoratiu molt usat en la rebosteria.

Xocolata fondant

Xocolata fondant

Xocolata fondant

Conté un 40% de llard de cacau i 40% de pasta de cacau.

La seva utilitat en rebosteria és la de donar un bany exterior a pastissos, bombons i pastissos.

Xocolata negra                                                     

És la xocolata pròpiament dita, doncs és el resultat de la barreja de la pasta i llard del cacau amb sucre, sense l’afegit de cap altre producte Les proporcions amb que s’elabora depenen del fabricador. No obstant això, s’entén que una xocolata negra ha de presentar una proporció de pasta de cacau superior, aproximadament, al 50% del producte. És a partir d’aquesta quantitat quan l’amargor del cacau comença a ser perceptible. En qualsevol cas, existeixen al mercat tabletes de xocolata negra amb diferents proporcions de cacau, arribant fins i tot fins al 99%.

Xocolata a la tassa

És la xocolata negra (normalment amb una proporció de cacau inferior al 50%), al que se li ha afegit una

petita quantitat de fècula –que sol ser farina de blat de moro- perquè a l’hora de coure-ho augmenti el seu espessor. Sol dissoldre’s en llet. Avui dia, per aquells més impacients, és possible trobar també aquesta xocolata en els comerços en forma ja líquida.

Deixa un comentari