Elaboració

Faves del cacau

Faves del cacau

L’arbre del cacau, el nom científic del qual és Theobroma cacau, és una planta que requereix d’humitat,calor i ombra per poder créixer.

Es creu que el seu origen es troba a Amèrica del Sud, encara que el seu cultiu s’estén a nombroses zones tropicals i, fins i tot, a Àfrica. Dels seus fruits s’extreuen les faves del cacau amb què s’elaboraran la xocolata.

 


El procés és el següent:

Es deixen fermentar les faves al sol durant uns dies, que es tornaran d’un color marró fosc. Després, es deixen assecar per ser exportades i començar amb el procés de transformació en xocolata. Aquesta fermentació és molt important, ja que en dependrà la qualitat del gra i el sabor i aroma que desenvolupi posteriorment.

Ara començaria el procés de neteja i del torrat. Es torren les faves lentament a diferents temperatures i es deixen refredar, per després triturar i treure-li la clofolla. Un cop acabat el pas anterior es molen les faves triturades amb el que s’obtindrà la mantega de cacau i una pasta molt concentrada, la pasta de cacau. Se segueix pressionant i s’extreu més mantega de cacau, que es pot moldre al seu torn fins a aconseguir cacau en pols.

El procés final consisteix a sotmetre la pasta de cacau a altes temperatures, durant diverses hores o dies, en el qual el sabor es va millorant i on es poden afegir ja diferents sabors o aromes com el de la vainilla que és el més comú. Finalment, es deixarà refredar a la xocolata resultant per poder donar-li forma.

Així, ja podem gaudir de l’exquisit aliment. A nosaltres una tableta potser no ens dura ni 5 minuts, però la seva elaboració és molt més llarga!
Per poder-ho veure millor, aquí us deixem un vídeo “Del cacao al chocolate”

 

Deixa un comentari