Descobreix una Benaura amagada en Tàrrega

Portada llibre

Portada llibre

Nom de la ruta: El Mecanoscrit del Segon Origen

Localització: Tàrrega

Preu: gratis

Temps: 1 hora i mitja.

Dificultat: Fàcil

Qui hagi llegit el llibre de “El mecanoscrit del segon origen” de Manuel de Pedrolo, sabrà que la història comença en un poble anomenat Benaura on residien els seus protagonistes, l’Alba i en Dídac. Doncs bé, s’ha descobert que aquesta fictícia Benaura era, en realitat, la Tàrrega on l’autor hi va viure gran part de la seva vida. No obstant el llibre transcorre per altres indrets catalans, com per exemple Barcelona, en aquesta ruta ens centrarem en el que podem trobar dins aquest paisatge lleidatà.

Primerament passarem per allà on comença la història, el lloc on Alba va salvar Dídac i on tots dos es van lliurar de la mort. Aquest espai és una petita “peixera”, tal i com l’anomenen en el poble, que forma part del  riu Ondara, que surt de La Segarra i passa per Tàrrega. Alba, en el llibre, assegura que aquest petit llac on cau es troba a 300 metres de la ciutat de Benaura, exactament la distancia a la que passa el riu del poble de Tàrrega. Després passarem per la Plaça del Hort del Barceloní per on Dídac i Alba van passar quan volien sortir del poble de Benaura, Tàrrega.

La casa de la protagonista coincideix amb la casa on Manuel de Pedrolo va viure part de la seva vida a Tàrrega, així doncs, tot seguit ens dirigirem al Carrer de les Piques, lloc per on l’Alba va passar per anar cap a casa seva i on s’hi descriu una font que també trobarem en aquest carrer. Dídac també vivia en el mateix carrer, doncs eren veïns, així doncs, un dels edificis del voltant ha de ser en el que es va basar Pedrolo per descriure la casa del protagonista.

Tot seguit ens dirigirem a la Plaça Major, on els protagonistes van anar i van entrar en una botiga a per alguna roba que posar-se al damunt. Després anirem cap a la Plaça de Carles Perelló, anomenada dels escolapis, on hi ha l’escola que possiblement era en la que estudiaven en Dídac i l’Alba. Més tard passarem pel parc de Sant Eloi, lloc on s’hi van dirigir en l’obre per fer una ullada amb els prismàtics. Per últim, passejarem per l’avinguda Raval del Carme on els protagonistes es van adonar de la immensa destrucció que es va dur a terme; és diu que Pedrolo es va inspirar en les imatges que es van captar quan la Raval va ser destruïda en la Guerra Civil Espanyola.

Tot seguit us presentem un vídeo creat pels autors de la web Intersecció.cat en la que ens parlen d’aquesta mateixa ruta. A més a més, si esteu interessats, podeu seguir aquesta ruta amb guia gràcies a la regidoria de cultura de Tàrrega.

[vimeo]http://vimeo.com/40955138[/vimeo]

Com a curiositat, aquest llibre gaudeix del seu propi còmic, del qual se’n parla aquí.

Si encara no has llegit aquesta novel·la, fes-te amb una aquí!

Ver en un mapa más grande

Deixa un comentari